Inspiratie opgedaan tijdens mijn carrière

My best bosses

Ik heb in verschillende bedrijven zoals Philips, Interbrew en Heineken heel veel goede bazen en ook een paar hele slechte gehad. Welke baas je leuk vindt, zegt ook iets over jou. Ik stel bij een job interview dan ook altijd de vraag: wie was jou favoriete baas? Eén van mijn favoriete bazen was André Weckx, Vice President Operations van Interbrew uit Belgie. André ging uit van vertrouwen – en tussen ons werkte dat!

Do the good things

Wie goed doet goed ontmoet – daar geloof ik in. Maar dat geldt ook op een andere manier: begin gewoon met na te denken over welke dingen je echt moet doen (the good things), en welke dingen niet (the not good things). En wie het kleine niet eert …. Kleine stapjes zijn vaak blijvertjes, grote “drives” hebben vaak geen effect.

Be effective

Peter Drucker, met zijn “The Effective Executive” is natuurlijk al van een tijdje geleden, maar voor mij nog steeds een boek dat heel kernachtig een paar grote waarheden heeft benoemd over effectief en integer leiderschap. Ik geef het boek nog steeds weg aan mijn opdrachtgevers!

Attentiveness

Erg moeilijk, maar als het lukt enorm waardevol. Luisteren naar iemand is altijd een compliment, en van complimenten groeien de meeste mensen (net allemaal …). Aandacht is ook focus en goede analyses maken waarom iets wel en waarom iets niet werkt.

Waves

Je moet door de branding heen. Hoeveel bedrijven blijven niet in de branding steken. Je moet kracht geven en vertrouwen hebben. Daar hoort ook bij: durven nat te worden. En daarna in rustiger vaarwater te komen, waar je boot een stuk sneller gaat.

Teams

Wat een goed team wel niet kan verzetten – dat is iets dat veel te weinig mensen hebben ervaren. Ik heb een paar keer in zo’n team gezeten, je weet wel, waar mensen zelf aanbieden om iets te doen. Waar dingen snel en gemakkelijk gaan omdat je in dezelfde boot zit, en samen die boot sneller wil laten gaan. Geweldig!

Sparren over jouw business en groeiplannen?