De effectieve ondernemer

1 november 2021

Het is al heel lang geleden dat deze wijsheid werd opgeschreven. Alleen de vertaling is nieuw:

“Geluk wacht jou als je niet opgaat in de waan van de dag,
op de weg van wie kapot maakt geen voet zet,
niet zit in de kring van spotters.”

Ik loof een gratis keukentafelgesprek met mij uit aan diegene die mij als eerste vertelt waar dit citaat vandaan komt!

Maar goed! Het blijft natuurlijk een waarheid als een koe, maar wel een waarheid waar heel veel tegen gezondigd wordt. Je kunt ook zeggen, als je niet blijft focussen op de weinige (3 of 4, meer zijn het er meestal echt niet!), die je echt moet doen, dan ga je in de waan van de dag ten onder. Je ziet het om je heen, slimme mensen, hele slimme, minder slimme mensen, doet er niet toe, ze draaien door omdat ze teveel bezig zijn met alleen het hier en nu, en de foute dingen doen, te weinig bezig zijn met de stip op de horizon, met de doelstellingen die je nu echt eens moet gaan aanpakken.

Ik zeg aanpakken, niet nastreven, dat is me te vaag: want doelstellingen moet je aanpakken, je moet er oorlog voor voeren, je moet er een strategie op los laten. Strategie is niet voor niets een woord dat te maken heeft met legers, grote oorlogsleiders, Napoleon, Wellington, Churchill, onze eigen Michiel de Ruyter – ga zo maar een tijdje door. Grote leiders worden niet afgeleid en gaan bij tegenslagen gewoon door – tegen alle logica van alle stuurmannen aan wal in – met hun werk. In jouw oorlog voor je doelstellingen kan je ook wel eens een tijd lang niets bereiken, dan je bent aan het overwinteren. Zoals die voorvaderen van ons dat deden op Nova Zembla. In het behouden huis.

Laat je dus niet uit het veld slaan, ga door, want de kunst van ondernemen is: de stip op de horizon op je vizier houden, en daarvoor de juiste dingen doen. En al die andere dingen even lekker niet.

Als je hebt gekozen welke dingen je echt moet doen, dan verandert je leven. Ik denk dat je daadkrachtiger word, in ieder geval is dat bij mij het geval. Ik denk zelfs …. maar misschien gaat dit jullie een stapje te ver – maar ik denk dat je er gelukkiger van word. Een gelukkig mens, en ook een fijn mens voor de anderen in jouw omgeving.

Dus: bepaal je stip op de horizon, maak je doelstellingen die je nodig hebt om naar de stip te komen, en doe nou eens een tijdje lang alleen die dingen die je moet doen om je doelstellingen uit te voeren:

Succes wacht jou als je niet opgaat in de waan van de dag!

Deel dit bericht

LinkedIn
Twitter
Facebook
WhatsApp
Email

Sparren over jouw business en groeiplannen?